Kärnkraft
Med anledning av information som framkommit:
Lisa Göransson, docent i energiteknik vid Chalmers: "Det går att bygga tillförlitliga el-system både med och utan kärnkraft."
Daniel Karlsson, adjungerad professor i elkraftssystem, Chalmers: "Det är viktigt med ny elproduktion. Denna nya elproduktion måste inte vara kärnkraft."
(Källa: Sveriges Radio P1, God morgon världen 241013, intervjuer med Mona Hambreus)
Vi behöver alltså inte kärnkraft. Det finns redan idag alternativa, klimatvänliga och hållbara lösningar som kan lösa alla energibehov vi har, och den tekniska utvecklingen stannar inte av. Att bygga in oss i en återvändsgränd med kärnkraft är ogenomtänkt och fel. Förutom astronomiska kostnader finns det dessutom många stora problem med kärnkraft som ännu är olösta:
Avfallet
Utbränt kärnbränsle måste lagras under mycket lång tid innan det kan anses vara ofarligt. Den radioaktiva strålningen från utbränt kärnbränsle avtar gradvis, men processen tar mycket lång tid. De flesta bedömningar anger att det krävs ungefär **100 000 år** innan strålningen från utbränt kärnbränsle har sjunkit till en nivå som är jämförbar med den naturliga bakgrundsstrålningen. Ingen kan garantera säkerheten i så lång tid, speciellt som mängden avfall bokstavligt talat bara ökar hela tiden.
Innan man kan komma underfund med hur man kan bearbeta avfallet så att det blir ofarligt är således kärnkraft inget hållbart alternaiv.
Olyckor
- Fukushima 2011
- Tjernobyl 1986
- Harrisburg 1979
- Idaho 1961
- Kyshtym (Sovjet) 1957
- Windscale (Storbritanien) 1957
- m fl.
Det finns alltid en risk för att kärnkraftsolyckor kommer inträffa i framtiden. Den historiska frekvensen är en olycka per 10 000 reaktorår. I nuläget finns det ca 400 reaktorer i världen i drift. Det innebär statistiskt att det kommer att ske en olycka vart 25e år! Flera faktorer påverkar dock sannolikheten och potentiella konsekvenser av sådana olyckor. Klart är dock att sannolikheten för att en kärnkraftsolycka ska inträffa faktiskt är 100%, frågan är bara när och var!
Konsekvenserna av en sådan olycka kan bli katastrofala och dessutom mycket dyra. Kärnkraft är således inget säkert alternativ!
Andra risker
- Gamla reaktorer
- Politiska konflikter och krig
- Ekonomisk girighet och korruption
- Naturkatastrofer
- Klimatförändringar med extremväder och havsnivåhöjningar
- Terrorism
- Mänskliga misstag
- Tekniska fel
- Miljöförstörande uranbrytning
- Andra oförutsägbara händelser t ex AI mm.
Riskerna med kärnkraft gäller både för kraftverk och reaktorer och för alla lagringsplatser och förvar av bränsle och avfall.