Miljö
Vad är det som driver människor att till varje pris tjäna så mycket pengar som möjligt oavsett inverkan på miljö och natur? Hur ska vi kunna fortsätta leva när skogen tagit slut och det inte finns något rent vatten kvar? Var ligger makten att göra något och vem tar ansvaret för att det blir gjort?
Ebba Busch: gick i Livets Ords grundskola och därefter gymnasiet i Katedralskolan i Uppsala. Hon har bedrivit akademiska studier i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet och har arbetat fem säsonger som utomhusmålare. 2007–2008 bodde hon i Bryssel och praktiserade i Europaparlamentet hos den kristdemokratiske europaparlamentarikern Lars Wohlin. Hon har även arbetat som PR-konsult i Stockholm.
Tomas Kåberger: är professor i industriell energipolicy och styrkeområdesledare för energiområdet och stöder samarbetet inom Chalmers, och mellan Chalmers och företag i omvärlden. Uppdraget på Chalmers ger inte mycket tid för forskning, men Kåberger skriver en del om den energindustriella utvecklingen i världen, energisystemteknik och klimat- och kärnkraftpolicy i företags och nationell nivå. Han har också flera uppdrag som rådgivare i forskningsprojekt i Sverige och internationellt. Förutom sina insatser på Chalmers är professor Kåberger också arbetande styrelseordförande för Renewable Energy Institute i Tokyo. Han är sedan ett par decennier ledamot i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin.
Ebba Busch: "Sveriges elsystem är dåligt och förstört."
- Fakta: Sveriges elsystem rankas som en av de bästa i världen enligt World Energy Council.
Ebba Busch: "Elen i Sverige är dyr."
- Fakta: Sverige har de senaste åren haft EU:s lägsta elpris.
Ebba Busch: "Kapacitetsfaktorn för havsbaserad vindkraft ligger på runt 20 procent om man räknar snällt."
- Fakta: Enligt IEA är den havsbaserade vindkraftens kapacitetsfaktor mellan 40-50 %.
Ebba Busch: "Den landbaserade vindkraftens kapacitetsfaktor i Sverige ligger på 11 %."
- Fakta: 15-20 år gamla vindkraftverk har en kapacitetsfaktor på 15-20 % medan nya landbaserade verk ligger på 30-40 %. År 2023 låg kapacitetsfaktorn för vindkraften i Sverige på ca 23 %.
Källa: ETC 8 september 2024.